Mit érdemes tudni az Idővándor sorozatról? 

A regény nyelvezete modern, a szereplők tipikus mai fiatalok. Így rajtuk keresztül a múltbeli történések mellett a jelenkor problémái is fókuszba kerülnek (virtuális világ rabsága, a gyermek igazi szükségleteit mellőző, tárgyakkal elhalmozó nevelés, környezetszennyezés).

A regénysorozat négy részes. Minden könyv két utazást mesél el. A most megjelenő első könyvben a főszereplők mindkét esetben a 9. századba jutnak vissza. Először a honfoglalás megelőző évekbe, Etelközbe, másodszor pedig a Latorca partjára, húsz évvel később, a honfoglalás után.

Első rész:

Váradi Anna: Idővándor – Honfoglalás 

 Melyik korban játszódik az első rész? 


Az Idővándor Honfoglalás című regény egy történelmi kalandregény sorozat első része. A regénysorozatot átszövi az időutazás. 21. századi fiatalok jutnak vissza múltbeli színterekre.

 

Az Idővándor – Honfoglalás c. regény rövid története 

 Bence átlagos kamasz, aki meglehetősen zűrös családdal és néhány link haverral van megáldva. Fantáziáját digitális hősök népesítik be, mindennapjait a videojátékok virtuális világa szövi át. Ám egy nap valószínűtlen fordulatot vesz az élete: időutazó lesz. Egy varázslatos kaftán segítségével belecsöppen egy merőben más világba. Lassan esik le neki, hová is került: a honfoglalást megelőző évekbe, Etelközbe. A furcsa kinézetű ősmagyarok, akik szó szerint előbb tanulnak meg lovagolni, mint járni, hamar befogadják a jövevényt. Őszinte barátságuk, természetközeli életük gyökeres változásokat indít el Bencében.
Azonban van valaki, aki nem nézi jó szemmel a jövőből jött fiút… De hát ki is ő valójában? És mit akarhat Bencétől? Bence menekülni kényszerül Etelközből. De visszajuthat-e még valaha barátaihoz? Vajon milyen titok övezi a legendás hírű, monumentális Feszty-körképet? És tényleg létezik az Üveghegy? Lehetséges, hogy a régi regék nem is pusztán csak mesék…
Egy elhagyatott kastély, egy gigantikus könyvtár, egy régészprofesszor titkos naplója és egy rejtélyes társaság, a Turul fiai segítik a főszereplőt, hogy megtalálja a visszavezető utat: az időkaput…

Készen állsz egy felkavaró kalandra? Utazz Bencével és a barátaival, hogy megtanulj látni és szeretni!

 

Észrevetted? A könyv borítója világít a sötétben. 

Böjte Csaba (ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója) ajánlója:

 

„Nagy tisztelettel ajánlom Váradi Anna évszázadokat átívelő, mégis modern hangvételű munkáját.

A múltból erőt meríteni, annak hibáiból tanulni, bölcs dolog. Tisztán látni, hogy összefogásból, becsületes, szorgalmas munkából hogy virágzik fel évtizedekre drága szülőföldünk, a Kárpát-medence, s ugyanakkor látni azt is, hogy a széthúzás mennyi fájdalmat okoz, és hogy teszi tönkre a mi drága hazánkat. Igazából mindig minden, mindennel összefügg. E könyv célja, hogy ezeket a búvó patakként, a történelem hatalmas sziklái között eltűnő és megjelenő kapcsolatokat, összefüggéseket feltárja, bemutassa. Érdemes manapság Anna ezen értékes könyvét lapozgatni, mert fehéren, feketén láthatóvá válik, hogy a jó, bátor, hősies tettek, akárcsak a bűnös árulások, gyáva meghunyászkodások, nemtörődöm közömbösségek mindig megtermik a maguk gyümölcsét. Az elvetett mag a múltban is és ma is megsokasodik, az elvetett mag természete szerint.

Számomra e könyv olvasása nemcsak múltunk érdekfeszítő bebarangolását jelenti, hanem a holnap építéséhez is erőt, muníciót jelent.

Őszinte tisztelettel, Csaba testvér”

Második rész:

 

Váradi Anna: Idővándor – Török idők

 

 Az Idővándor – Török idők rövid története 

  A történet második epizódjában (Idővándor – Török idők) a főszereplők egy varázslatos lakókocsi segítségével kitérőt tesznek a jövőbe. Ott szembesülnek azzal a rettenetes pusztulással, ami alig egy emberöltő alatt a környezetszennyezés miatt végbe ment világukban. A gonosz Kazbegi nyomába erednek, aki Mengyelejev féle periódusos rendszeréből törölt divínium elemmel megalkotta azt a le nem bomló anyagot, amely képes elpusztítani az élő szervezeteket. Kazbegit keresve a török kori Szigligetre érkeznek, ahol részesei lehetnek Lengyel Tóti Gáspár várkapitány vitézeinek kalandokban bővelkedő hétköznapjainak (bajvívás a Balaton jegén, jéghalászat, naszádcsata). A szigligeti vár alatt Kincső egy befalazott, titkos szobára lel, melyben egy rab török lány élt valamikor. Az ő szomorú, mégis izgalmas életéről mesélnek a ruháiba varrt tekercsek: egy reménytelen szerelemről, a legendás Thury Györgyről és egy titkos földalatti járatról, melyen keresztül bejuthatnak a törököktől hemzsegő Várpalotába.

Miről szól az Idővándor sorozat második része? 

Két utazás, két távoli korba. A helyszín ugyanaz: Szigliget. A mesés táj, mely a jövőből nézve a rontott édent idézi, míg a 17. században érintetlen szigete a Balatonnak.

Kincső és Bence egy szokatlan téli viharnak és Lóri zseniális időgépének köszönhetően a jövőbe jut. Egy olyan korba, ahol csúcstechnológiás gépek uralják a világot, de a természet haldoklik. Mi vagy inkább ki áll a mérhetetlen pusztítás mögött? Egy veszélyes anyag? Egy titokzatos időutazó? Egy multimilliárdos vállalat?

Majd a 17. századi Szigligeten landol az időgép, és a kalandok tovább folytatódnak a török korban. Ahol a kissé forrófejű, ám szeretnivaló végváriak harci virtusát a kis jégkorszaki telek sem fagyasztják be.

Kincső a szigligeti vár alatt egy befalazott járatra lel. Ki volt a szép, ám szomorú sorsú lakója a földbe vájt szobának? Mi az a titok, amit Sebestyén, a galád balatoni kalóz képtelen magával vinni a sírba? Vajon milyen különleges erővel bír Bence medvekarom amulettje? És a legfontosabb kérdés: megváltoztatható-e a jövő?

Egy világ, mely tele van veszéllyel. Ahol az emberi élet sokszor fabatkát sem ér, ahol a török portyák kiszámíthatatlanok, főleg ha befagy a Balaton.

Egy elrejtett térkép, egy földalatti alagút és persze a derék vitézek sietnek a főszereplők segítségére. A regény lapjain életre kelnek a Balaton-felvidéki végek és a török idők legendás bajvívói.

Olvasd el Uzsalyné Pécsi Rita (neveléskutató) ajánlóját! 


Sodró erejű, elgondolkoztató élmények életútjuk kezdetén járó, 21. századi fiataloknak. Talán így foglalható össze ez a regény, ha leírást szeretnénk készíteni róla. Ha pedig valakinek személyesen kézbe adnám, talán így ajánlanám: Érdekelne egy nagy kaland? Jelen-jövő-múlt izgalmas összefonódása szerelemmel, barátsággal, fantáziával fűszerezve? Van benne egymásra utaltság, közösség, ellenség, gyűlölet és önfeláldozó szeretet, család, elfogadás, megelevenedett történelem, elképzelt jövő, háború, belső béke, szorongás és bizalom, hit, gyengédség, szilaj bátorság, férfi-női problémamegoldás, felelősségvállalás, hús-vér emberi karakterek egymásnak feszülése és kiegyenlítődése. Mindez egy jól pörgő történetben, úgy, hogy észre sem veszed, és te is része vagy mindennek. Vágj bele, nem bánod meg!

Balassa Dániel (Szigliget polgármestere) ajánlója 

Szigliget település polgármestereként és a vár kapitányaként megtisztelő feladat egy olyan prózai műhöz ajánlást írni, mely a település múltjával foglalkozik. A 17. század vérzivataros éveiben a szigligeti emberek Tóti Lengyel Gáspár várkapitány oltalmában bízva várták sorsuk jobbra fordulását a török háborúk közepette. Ebbe az időszakba kalauzol vissza minket Váradi Anna, aki megmutatja, hogy a nagyközönség számára talán kevésbé ismert történelmi személyiségekről, eseményekről is lehet izgalmas, nagyívű, fordulatos regényt írni. Szigliget nevében köszönjük, hogy a település története szerepelhet az Idővándor második részének középpontjában, a kedves Olvasónak pedig izgalmas, szórakoztató olvasást kívánok!

Olvasók írták

Nagyon tetszett az Idővándor második része. Mióta elolvastam, folyton Bencéék kalandjai járnak a fejemben. Még este is, mikor lefekszem, meg reggel, mikor felébredek. A kedvenc részem az, mikor Bence és Kincső az időgéppel Szigligetre érkezik a jövőből. Nagyon várom a folytatást! Csanád (11)

Az első könyvhöz méltó a folytatás. Ebben a regényben hőseink időutazást tesznek a török korba. A szereplőkön keresztül mi magunk is átélhetjük ezt az időszakot, minden szépségével és árnyoldalával. Bencével és Kincsővel együtt küzdhetjük le a nehézségeket, élhetjük meg az örömöket, miközben a történelemórákon szerzett ismereteinket is gyarapíthatjuk. Teljes szívből ajánlom minden korosztálynak, azoknak, akiket magával ragadnak a történelmi témájú regények. A története mozgalmas, a nyelvezete fiatalos. Garantálom, hogy élvezni fogjátok! Ági (18)

Amellett, hogy az előző részben megismert szereplők története tovább szövődik, nekem a téma és helyszínválasztás tetszett nagyon. A Török idők szerintem igazi kuriózum: a végvári életről az embernek Eger vagy Drégely ugrik be, és csak ritkán jutnak eszébe a „balatoni végek”. Nagyon élveztem ezt az izgalmas utazást! Minden korosztály számára csak ajánlani tudom a könyvet. Viki (39)

Harmadik rész:

  A könyv harmadik része (Idővándor – Szabadságharc) a 19. században játszódik. A szereplők a gödöllői kastélyban találkoznak Erzsébet királynéval és Ferenc Józseffel. Majd egy mágikus, gigantikus homokóra 1849 januárjába repíti vissza őket. Bence és Lóri részesei lesznek a feldunai hadtest emberpróbáló menetelésének a Felvidék hófödte hegyláncai között. Ott vannak, mikor Görgey parancsára az utászok átfúrják Körmöcbánya és Besztercebánya között a hegyet. Selmecen belepillanthatnak a bányászok, erdőmérnök hallgatók ősi hagyományaiba, majd részei lesznek a dicsőség napjainak, a tavaszi hadjárat során. Végül a szálak a Szűzhöz, a komáromi erőd falai közé vezetnek, ahol kiderül, hogy sikerül-e leszámolniuk a velejéig romlott Kazbegivel, és hogy beteljesülhet-e Bence és Kincső szerelme a rengeteg viszontagság ellenére?

Negyedik rész:

  A negyedik könyv (Idővándor – Nyugati őrtüzek) két párhuzamos idősíkba kalauzolja el az olvasót, Sopronba, a 17. század végére, az utolsó boszorkányüldözés korába. Miközben egy másik szálon az 1921-es nyugat-magyarországi felkelés és a Rongyos Gárda története elevenedik meg.