OLVASÓI VISSZAJELZÉSEK

Első rész: Idővándor – Honfoglalás 

„ A regény olvasása közben arra gondoltam, hogy milyen kár, hogy nem a végtelenségig tart, és ki lehet olvasni! Nagyon tetszettek a szereplők: Cseke, Vid, Bence, Kincső meg Lóri. Szerintem ez az egyik legjobb könyv a világon, és egyben az én kedvencem is! Köszönöm, hogy elolvashattam!” – Villő (10)

 

„Mikor rájöttem, hogy már a regény végén járok, akkor próbáltam kicsit lassítani, de nem ment. Még tegnap este kiolvastam…Ezért vagyok most kicsit szomorú. persze már másodszorra is elkezdtem, de az már nem ugyanaz, tudod. Nekem iszonyúan tetszett! Állandóan olvastam, éjjel-nappal… Hiányozni fog Kincső, Bence és Lóri. Csak az vigasztal, hogy akárhányszor visszaolvashatom, mert ez a kedvenc könyvem! Nagyon izgalmas volt! Köszönöm!” – Boróka (12)

 

„A könyv elolvasása több iskolai késésembe került, mert este olyan sokáig olvastam, hogy reggel nem bírtam fölkelni. Már a címe is találó: Idővándor. Ennyire izgalmas könyvet életemben nem olvastam, szerintem még a Harry Potteren is túltesz! Hiszen időutazás a történelem legizgalmasabb korába! Szinte úgy éreztem, mintha én is visszarepültem volna az időben és képzeletben együtt küzdöttem Bencével és Csekével a besenyők ellen! Olvasd el te is mihamarabb! Csak megsúgom: nagyon jó!” – Józsi (13)

 

„Bence egy átlagos, mai kisfiú, egyáltalán nem átlagos kalandokkal. Időutazása kétszer is átrepíti őt és barátait a honfoglaló magyarok korába. Hogyan éltek, beszéltek, mivel foglalkoztak őseink? Érdekes, izgalmas történeteiből sok mindent megtudhatunk. Ajánlom elsősorban nyolc-tizenkét éves gyerekeknek / felnőtteknek, akik kíváncsiak Árpád fejedelem népének életére, Bence kalandjaira a múltban és jelenben egyaránt. Tartalmas, szép üzenetekkel megírt könyv!” – Pócsa Sándorné, magyar-történelem szakos tanár

 

„Szeretem, amikor egy könyv beszippant, elvarázsol, ha szinte együtt élek a szereplőkkel. Szeretem, amikor egy olvasmány elgondolkodtat. Bence, Lóri és Kincső története magával ragadott, mert izgalmas, a karakterek szerethetőek, a történet pedig érzékletes betekintést ad a honfoglaló magyarság életébe. Ugyanakkor főhőseink a XXI. század aktuális problémáival is küzdenek a mindennapokban.

Az Idővándor igazi érteket közvetít: felhívja a figyelmet a családi összetartozás fontosságára, arra buzdít, hogy ismerjük meg jobban ősi magyar hagyományainkat.

Szerettem ezt a könyvet, mert Váradi Anna kiváló érzékkel jelenít meg ugyanazon a korhű tablón a barátságot, a szerelmet, a családot, a hagyományt; mert ugyanannyira szól felnőtteknek, mint az ifjúságnak. Nagyon várom a folytatást!” – Viktória (37)

 

„Neee Anya! Ezt nem teheted, nem hagyhatod most abba! Csak a következő részt olvasd el még!” –hangzott el minden este, mikor be akartam fejezni az olvasást, hiszen másnap iskola. Tizenegy éve olvasok szinte minden este a fiaimnak (most már négyen vannak, a legkisebb hatéves), de Bence története annyira lebilincselt engem is, hogy lámpaoltás után alig vártam, hogy elaludjanak, és titokban tovább olvashassam. Az utolsó fejezetek szerencsére hétvégére estek, így „csakis a gyerekek kedvéért” végre nem hagytam félbe az olvasást. Úgy éjjel egy óra körül fejeztük be a könyvet, de a legkisebb is végighallgatta. Néha titkon az arcukra pillantottam, szerintem ők közben filmen nézhették, annyira átszellemülten figyeltek. Csodás, izgalmas, kalandos időutazás volt nekem is! Köszönöm!” – Zita (40)

 

„Nagyon tetszik a könyv. Pár oldal van még hátra és nagyon sajnálom, hogy vége. Várom a következő részt. :)” (Angéla)

 

„Esténként alig várom, hogy elaludjanak a gyerekek, és folytathassam Bence kalandjainak olvasását. 🙂 Köszönöm Anna, hogy megírtad ezt a könyvet, már el is felejtettem, milyen jó dolog regényt olvasni. :)” (Zita) 

 

„Sajnos még csak most sikerült elolvasnom a könyvet. Amikor már csak pár fejezet volt hátra abbahagytam az olvasást, mondván hagy tudjam még holnap is olvasni. Talán a borító nem olyan hálás azért, hogy a strandra kivittem. 😀 Elképesztő volt ez a történet! Annyi minden új információ volt benne, hogy néha néha csak így néztem, mennyi munka és tudás kellett ehhez a könyvhöz. Szerintem sokunknak megfordult a fejében, hogy ő is kipróbálná ezeket a kalandokat, Bencével, Csekével és a többiekkel. Az a barátság ami Cseke és Bence között volt leírhatatlan. Már most várom a következő részt! (Zsófi) 

 

„Összességében nagyon jó könyv és ki merem jelenteni, hogy az egyik legjobb, amit eddig életemben olvastam.” (Márton) 

 

„Hálás vagyok, hogy megírtad ezt a csodálatos művet! Úgy érzem magam a történetek füzérének olvasása közben, mint a főhősöd, Bence, amikor a regényben Gergő a Csodaszarvas meséjét regölte: „A dallam, mintha belekúszott volna a bőröm alá, mialatt a szavakat szomjasan itta a lelkem.”Szinte hallom, amint mesélsz a fiaidnak teljesen élethűen megelevenítve a kalandokat a honfoglalás idejéből. Érzem, ahogy bensőm mély gyökereiből indulva megrezdül a lelkem a szép ősi magyar nevek hallatán, és a lovakat, íjakat, tegezmotívumokat látván. Képzeletem szárnyra kel, egészen ott vagyok az akkori emberek között, és a főhősöddel együtt én is részese vagyok az igaz magyar vendégszeretetnek.Köszönöm, hogy bevontál az Idővándor világába!” (Annamária)

 

 Az Üveghegyentúl blog ajánlója: 

„Nemrég fejeztem be az Idővándor című könyvet, melyet magától az írónőtől, Váradi Annától kaptam és hirtelen csak ennyi jutott először eszembe róla, hogy „hűha”. Ez a könyv valami hihetetlenül beszippantott és elvarázsolt! Annyi mindent tanított, miközben nem felejtett el szórakoztatni sem, hogy, azt elmondani nem tudom. Műfajilag is nagyon nehéz körül határolni, hiszen keveredik benne a történelmi regény, az úti leírás, sci-fi és némi romantikus szál is. De igazából úgy jelenik meg ez a műfaji sokszínűség, mint koktélban a különböző hozzávalók keveréke, elemeiben is finom, de együtt valami egyedit alkot. Korosztály besorolása is szinte lehetetlen, hiszen 9 éves kor felett bárkit képes magával ragadni.

A regény főszereplője Bence egy tizenkét éves kisfiú, akinek szülei sem úgy élnek, ahogyan szeretné és a suliban sem találja a helyét . Egy rosszkedvű napon, tanítás után a kanapén pihenve egy rejtélyes ruhadarabnak köszönhetően időutazásban lesz része. A honfoglalást megelőző évekbe tér vissza az Etelközbe. Itt jó barátságot köt Csekével, egy vele egyidős fiúval. A fiú mindent megmutat neki, amit látni érdemes falujában. Vele és családjával élménydús napokat töltenek el. Az olvasó nem csak Bence hétköznapjait ismerheti meg, de alapos ismereteket szerezhet a honfoglaláskori magyarok életéről is. Megtudhatjuk, mit ettek, hogyan vadásztak, mit viseltek őseink. Olyan különleges információk is helyet kaptak a történetben, mint az ősi gyógyítás vagy a sólyom szelídítés. Igazi történelmi események tanúi lehetünk (honfoglalás, vérszerződés). A cselekmény rendkívül fordulatos, izgalmas néhol megdöbbentő és megrázó is. Bence kalandjait végigkísérve, szemtanúi lehetünk a fiú jellemfejlődésének, nyomon követhetjük, hogyan válik egy az útját kereső kisfiúból, szorgalmas, mély érzésű kamasz. A regényben kiemelt figyelmet kap: múltunk és tradícióink tisztelete, a barátság és szerelem fontossága és az emberi értékek.”

 

Második rész: Idővándor – Török idők 

Nagyon tetszett az Idővándor második része. Mióta elolvastam, folyton Bencéék kalandjai járnak a fejemben. Még este is, mikor lefekszem, meg reggel, mikor felébredek. A kedvenc részem az, mikor Bence és Kincső az időgéppel Szigligetre érkezik a jövőből. Nagyon várom a folytatást! Csanád (11)

Az első könyvhöz méltó a folytatás. Ebben a regényben hőseink időutazást tesznek a török korba. A szereplőkön keresztül mi magunk is átélhetjük ezt az időszakot, minden szépségével és árnyoldalával. Bencével és Kincsővel együtt küzdhetjük le a nehézségeket, élhetjük meg az örömöket, miközben a történelemórákon szerzett ismereteinket is gyarapíthatjuk. Teljes szívből ajánlom minden korosztálynak, azoknak, akiket magával ragadnak a történelmi témájú regények. A története mozgalmas, a nyelvezete fiatalos. Garantálom, hogy élvezni fogjátok! Ági (18)

Amellett, hogy az előző részben megismert szereplők története tovább szövődik, nekem a téma és helyszínválasztás tetszett nagyon. A Török idők szerintem igazi kuriózum: a végvári életről az embernek Eger vagy Drégely ugrik be, és csak ritkán jutnak eszébe a „balatoni végek”. Nagyon élveztem ezt az izgalmas utazást! Minden korosztály számára csak ajánlani tudom a könyvet. Viki (39)